Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Impact: De publieke perceptie en aanvaardbaarheid van duurzame transities

Nominatie Ben Feringa Impact Award 2024 | Categorie onderzoeker
29 april 2024
Goda Perlaviciute
Goda Perlaviciute

De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2024 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Goda Perlaviciute, genomineerd in de categorie 'onderzoeker', met haar onderzoek naar de publieke perceptie en aanvaardbaarheid van duurzame transities.

Wie ben je?

Goda Perlaviciute, universitair hoofddocent Publieke aanvaardbaarheid van duurzame transities

Welke faculteit?

Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, expertisegroep Omgevingspsychologie

Waarover gaat je onderzoek?

Ik bestudeer de publieke perceptie en aanvaardbaarheid van duurzame transities, met speciale aandacht voor energietransities. Denk aan publieke protesten tegen kernenergie, windparken en gaswinning in Groningen. Ik ben geïnteresseerd in de waarden van mensen die ten grondslag liggen aan acceptatie of weerstand, en hoe die waarden beter kunnen worden geïntegreerd in de beleidsvorming. Ik ben geïnteresseerd in de vraag hoe publieke participatie in beleidsvorming de sociale aanvaardbaarheid van duurzame transities beïnvloedt. In het bijzonder hoe de publieke participatie te organiseren en te faciliteren op een manier die de verschillende maatschappelijke waarden en voorkeuren het beste weerspiegelt. Ik gebruik meerdere methoden, van laboratoriumexperimenten tot praktijkcasestudies, enquêtes en interviews om de publieke perceptie en aanvaardbaarheid van duurzame transities beter te begrijpen.

Welke impact heeft dit onderzoek en hoe kan het de maatschappij helpen?

De transitie naar een duurzamere toekomst is een enorme maatschappelijke uitdaging. Mijn onderzoek plaatst maatschappelijke vraagstukken voorop in duurzame transities. Wat hebben we bijvoorbeeld nodig om een ​​sociaal aanvaardbaarder klimaat- en energiebeleid te ontwikkelen? Hoe kunnen publieke waarden en voorkeuren beter worden meegenomen in de beleidsvorming? En hoe kunnen we van de top-down ‘beslissen-aankondigen-verdedigen’-benadering overgaan naar een meer participatieve besluitvorming? Mensen verzetten zich tegen een duurzaam klimaat- en energiebeleid, als ze denken dat de kosten en baten ongelijk verdeeld zijn en als ze zich uitgesloten voelen van het besluitvormingsproces. Onderzoek op het gebied van de omgevingspsychologie, waaronder dat van mij, kan beleidsmakers begeleiden bij het beter integreren van publieke waarden en voorkeuren in de besluitvorming. Het overbruggen van theorie en praktijk is voor mij van cruciaal belang. Ik werk op het snijvlak van onderzoek en beleidsvorming om de sociale wetenschappen centraal te stellen in het klimaat- en energiebeleid.

Wat is je motivatie voor het onderzoek? Wat heb je ervan geleerd?

Ik ben ervan overtuigd dat beter beleid kan worden bereikt met inzichten uit de omgevingspsychologie en de sociale wetenschappen in het algemeen. Het is van cruciaal belang rigoureus wetenschappelijk onderzoek te doen. En net zo belangrijk is het om uit de ivoren toren te stappen en kennis in de praktijk te brengen. Als wetenschappers kunnen we een belangrijke rol spelen bij het faciliteren van op bewijs gebaseerde en sociaal verantwoorde beleidsvorming over 's werelds meest urgente uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en duurzame transities. Ik heb geleerd dat het op de voorgrond plaatsen van sociale aspecten kan leiden tot een meer inclusief, eerlijk, verantwoordelijk en sociaal aanvaardbaar klimaat- en energiebeleid.

Laatst gewijzigd:06 mei 2024 12:52
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...